Peniser kan snart bli laget i laboratorier

Penis kan snart dyrkes i laboratorie

Science fiction? Nei, denne overskriften lyver ikke. Menn som trenger rekonstruksjon av penis kan snart bli tilbudt dette, ved å gjenskape organer fra deres egne celler. Dette ifølge et team av eksperter fra Wake Forest Institute for Regenerative Medicine.

Forskningen er ledet av Anthony Atala, direktør ved instituttet. Tidligere i år utførte teamet en stor bragd da de klarte å implementere fire vaginaer i fire pasienter. Vaginaene var altså frembragt i et laboratorie.

Og nå er de altså klare til å gjøre det samme med menn som har skadede eller manglende kjønnsorganer. Prosedyren er at man starter med et donororgan, som man vasker i et middel slik at man blir kvitt eventuelle celler som kan bli avvist av den nye verten. Etter noen uker står man igjen med et organ som kan brukes.

I mellomtiden blir celler fra vertens originale penis kultivert i laboratoriet, noe som gir teamet tilgang på de ulike, nødvendige cellene. Så snart organet er klart blir det påført de kultiverte cellene.

Så langt har Atala og teamet hans hatt stor suksess med å bruke denne teknikken på kaniner, og håpet er at teknikken skal være klar for menneskelig testing innen fem år.