Peppermynte – godt for mye!

Peppermynte er godt for mye

At peppermynte smaker godt er det ingen tvil om. Den karakteristiske smaken brukes i alt fra tannkrem og tyggis til småkaker og iskrem. Men hvilke medisinske kvaliteter har egentlig denne planten?

Godt for magen!

Flere vitenskapelige undersøkelser har vist at peppermynteolje er effektivt mot plager som irritabel tarm, magekramper og andre smerter i magen, samt oppblåsthet, forstoppelse og diaré.

For dem som sliter med manglende matlyst kan denne litt bitre urten være løsningen. Urten er nemlig appetittvekkende! Peppermynte-te kan kjøpes på helsekostbutikker, eller av og til i vanlige butikker med et godt utvalg av teer.

Andre virkninger

Peppermynteolje smurt på huden kan lindre smerter under huden. Oljen avgir en kjølende effekt. Det finnes mindre vitenskapelig dekning for dette, men enkelte undersøkelser viser til at peppermynteolje kan lindre astmaplager, redusere stress og hindre forkjølelse.

Peppermynte og folkemedisin

I folkemedisinen er urten brukt i svært lang tid. Det er interessant å bemerke seg at virkninger som blir fremhevet i folkemedisinen ofte blir verifisert senere, ved vitenskapelige undersøkelser. Dette gjelder for eksempel de positive virkningene peppermynte har for mage- og tarmproblemer.

Peppermynteolje smurt på huden skal i følge folkemedisinen hjelpe mot hodepine og migrene knyttet til dårlig fordøyelse. I tillegg skal fortynnet peppermynteolje som inhaleres eller smøres på brystkassen være virkningsfullt mot luftveisinfeksjoner.

Peppermynte og aromaterapi

Innenfor aromaterapien er denne urten brukt mot stress, angst og depresjon. Man skal imidlertid være klar over at mange avviser aromaterapi som pseudovitenskap, og at påståtte virkninger har sammenheng med placeboeffekten. Derimot har man funnet ut at aromaen fra peppermynte kan forbedre hukommelsen.