Slik finner du riktig informasjon om korona-viruset

Her får du en oversikt over pålitelige nettsider og nyttige nettressurser

Dame skriver på laptop

Det er mye usikkerhet for tiden, og ikke alle vet hvordan de skal forholde seg til koronaviruset. Aktuell informasjon blir fortløpende oppdatert, ettersom forskere stadig får ny kunnskap om viruset. I tillegg verserer det mye falske nyheter på nett. Det gjelder å forholde seg til pålitelige nettsider og instanser. I denne saken gir vi deg en oversikt over hvilke nettsider du trygt kan bruke for å finne pålitelig informasjon om koronaviruset.

Pålitelige nettsider

I norsk sammenheng er Helsedirektoratet og FHI (Folkehelseinstituttet) naturligvis pålitelige kilder. FHI har en egen temaside om koronaviruset. Her vil du finne råd, informasjon og rapporter om utviklingen.

Helsedirektoratet har også en egen temaside om viruset. Her kan man lese mer om alle anbefalinger fra direktoratet, samt finne informasjonsmateriell for helsepersonell og andre offentlige aktører.

Helsenorge.no vil man også finne kvalitetssikret informasjon. Dessuten kan man her få svar på innsendte spørsmål. Nettsiden har laget en oversikt over de vanligste spørsmålene.

Ellers kan man også nevne at Regjeringen.no også har en temaside om viruset. Her kan man blant annet finne mer informasjon om de ulike tiltakene man har iverksatt som følge av viruset.

Både VG og Aftenposten har for øvrig hver sin symptomtest. Her kan du sjekke om dine symptomer stemmer overens med typiske symptomer for corona-viruset. Husk bare, som VG skriver: «I en akutt livstruende situasjon skal du ikke ta denne symptomtesten, men ringe 113.»

Pass på falske nyheter

Det verserer mange falske råd og nyheter om coronaviruset på internett. Blant annet ble det påstått at bruk av Ibux akselerer utviklingen av viruset, noe som ble avkreftet av Faktisk.no.

Påstander som dette er dessverre ikke enestående. At varmt sitronvann skal ta knekken på viruset, eller at viruset er menneskeskapt, er to andre eksempler på dette. Begge påstandene er avkreftet av iherdige faktasjekkere. Tidvis har det også versert råd som kan være direkte helsefarlige.

Det gjelder altså å utvise sunn fornuft og ikke minst – kritisk sans. Faktisk.no har skrevet en nyttig artikkel om hvordan man kan finne pålitelig informasjon om koronaviruset.

Usikker på en nyhet?

Har du kommet over en nyhet eller fakta du er usikker på om stemmer eller ei? Da kan du teste faktasjekkeren til Google, som gir deg hjelp til å finne svar på hvorvidt ulike påstander stemmer eller ikke.