Slik gjør du dagsturen mer spennende

Det skal ikke så mye til før den litt kjedelige dagsturen langs stien blir et sant eventyr.

Familie på tur i skogen

De fleste nordmenn elsker friluftslivet – i teorien iallfall. Det er imidlertid ikke alltid like lett å skape entusiasme rundt en dagstur. Kanskje tenåringen er litt stri eller kanskje pappa er litt lat tidlig på søndagen? Det finnes heldigvis noen tips for å øke gleden over dagsturer.

Noen vil ha mer enn bare frisk luft

En dagstur innebærer gjerne vandring fra A til B, og helst en rast. Dette er imidlertid ikke nok for alle. Derfor gjelder det å tilrettelegge turen slik at alle kan få et godt utbytte av turen. Man kan komme langt med å gjøre noen aktiviteter underveis.

Gå utenfor stiene

Når man skal bevege seg fra A til B i naturen er det mange som foretrekker merkede løyper.

Det er mange fordeler med dette: Man kan lett se hvor man bør tråkke, man går seg ikke vill, turen blir mer effektiv, også videre. Man skal imidlertid ikke kimse av det å gå utenfor stien. Så fremt noen i turfølget har en grei retningssans, kan dette bidra til å gjøre dagsturen om til et sant eventyr.

Det er flere fordeler med å søke alternative ruter utenfor løypene. For det første er det jo litt mer spennende: Hva venter egentlig rundt neste sving? Kanskje man ser noen dyr? Man får gjerne sett ting som ikke blir liggende i fred ved stien, enten det er snakk om fuglereder, døde dyr, maurtuer eller noe annet. Det er heller ikke utenkelig at man kommer over en gammel steinrøys, en gammel tømmerkoie eller den slags. Gøy for både store og små.

I tillegg er det bra for både muskler og sanser. Når man ikke følger oppmerkede løyper må man konsentrere seg litt mer. Av og til må man kanskje klatre litt. Man må ta hensyn til løse steiner og glatt mose. Det krever en årvåkenhet og oppmerksomhet man ikke trenger langs stien. Bena og kroppen må jobbe litt ekstra, noe som blant annet innebærer mer bruk av støttemuskulatur.

Visste du forresten at en skogtur kan forebygge angst og depresjon?

Høst av naturens matfat

Skal man ut på tur, og det er riktig sesong, hvorfor ikke ta med noen tomme plastbokser? Så kan man plukke bær og sopp. Det er imidlertid ikke bare bær og sopp som vokser vilt i Norge, og som kan spises. Faktisk finnes det en rekke spiselige planter og andre vekster, og mange av dem vet de aller færreste om. For eksempel kan både brennesle og løvetann spises. Ugress for noen, men utvilsomt mat for dem som gidder. Kjøp en bok om spiselige vekster i norsk natur, og legg til rette for sanking i løpet av dagsturen. Ikke bare er det stas å kunne identifisere riktige planter, det er jo også gøy å smake på dem og eventuelt se hvordan man kan bruke dem i matlagingen.

Plukk søppel

Søppel i naturen er en uting. I stedet for bare å la seg irritere over det, hvorfor ikke ta med seg noen plastposer og noen hansker? Så kan hele turfølget være med å rydde litt. Dette er jo en forbilledlig aktivitet for barna, og kan lære dem mye om naturen og samfunnet. I tillegg så vil det føles godt å gjøre nytte for seg. Man etterlater turområdet penere enn når man kom. Denne aktiviteten krever jo heller ikke noe ekstra tid: Man kan simpelthen plukke søppel mens man går.

Ingen grunn til å ikke ville på dagstur

Kom dere ut i naturen! Bruk kroppen og luft hodet. Det å gå seg en tur i skogen har en rekke helsegevinster. Blant annet har forskningvist at skogturer kan hjelpe mot depresjon.