Slik lærer du deg bevisste drømmer

Lucid dreaming

Bevisste drømmer, eller lucid dreaming som det heter på engelsk, er kanskje et ukjent fenomen for de fleste. Det som kjennetegner en slik drøm er at man er bevisst på at man drømmer, og dermed kan man for eksempel påvirke drømmen etter egen vilje.

I denne saken skal vi se nærmere på noen viktige teknikker som er til god hjelp om man ønsker å oppleve en bevisst drøm, eller våkendrøm som andre kaller det.

Grunnleggende teknikker

For å kunne oppnå bevisste drømmer er det viktig at man husker sine vanlige drømmer. Og dét er det mange som sliter med. Et av de aller viktigste tipsene er derfor å føre drømmedagbok. Så fort man våkner og husker noe fra en drøm – skriv det ned.

Det kan være noen få stikkord bare, ett ord er bedre enn ingenting. Det er naturligvis best å få med så mange detaljer som mulig: Omgivelser, stemninger, personer, følelser – alt man kan sette ord på. Desto lenger du fører drømmedagbok, desto lettere vil det være å huske drømmene dine.

Et annet tips, som vil fungere svært bra sammen med en aktiv drømmedagbok, er å ta en virkelighetsskjekk av og til. Man kan gjøre virkelighetssjekker i i begge verdener: I våken tilstand eller i drømme. Øver man seg på én bestemt virkelighetssjekk til daglig, da vil man lettere bli våken i drømmen.

Det kan være vanskelig å huske og gjøre disse virkelighetssjekkene. Derfor kan man eventuelt gjøre øvelsene til bestemte tider: Når man går på do, rett etter at man har gått ut av huset, når man legger seg, eller ved andre anledninger. Dette må du velge selv.

Andre foretrekker å gjøre øvelsene til tilfeldige tider. Med fordel kan man holde styr på antall ganger man har gjort en bestemt virkelighetssjekk hver dag. Sett en nedre grense på minimumskravet per dag. 15 er et antall som kan passe bra til mange virkelighetssjekker.

Eksempler på virkelighetsjekkere

  • «Drømmer jeg nå?». Eller bruk dine egne ord. Formålet er å innstille hodet på drømmeverden, og hele tiden sette spørsmålstegn ved hvorvidt man drømmer eller ei. Etter hvert vil du stille deg dette spørsmålet i en drøm. Denne øvelsen kan med fordel kombineres med øvelsene under.
  • Kan jeg stikke fingeren gjennom hånden min? Det ser kanskje rart ut, for i virkeligheten går det jo ikke, men gjør det likevel: Flere ganger daglig forsøker du å presse fingeren gjennom hånden din. Sannsynligheten er nå stor for at du drømmer om dette, hvor fingeren da går gjennom hånden, slik at du forstår det er en drøm.
  • Finn en digitalklokke, se nøye på skjermen. Skifter tallene stadig, og er det vanskelig å lese et klokkeslett, drømmer du forhåpentligvis.
  • Slå av og på en lysbryter: I en drøm er det ofte slik at bryteren ikke vil lystre.
  • Man kan også skrive noe på en lapp, som man drar frem og ser på flere ganger daglig. Det kan gjerne være skrevet noe relevant. I en drøm kan denne lappen fort dukke opp, og står det noe annet på lappen – eller er bokstavene vanskelig å tyde, da kan det fort tenkes at du oppnår en bevisst tilstand.

Dette er bare noen eksempler, og man kan like gjerne finne på noen virkelighetssjekkere selv.

Fokus på målet

Målet er naturligvis å oppnå bevisste drømmer. Leser du relevant litteratur, snakker med folk om temaet, og fokuserer sinnet ditt på drømmeverdenen – da er sannsynligheten stor for at dette kan påvirke drømmene dine i riktig retning. Det finnes mye interessant på nettet om bevisste drømmer om man ønsker informasjon, enten på Youtube.com eller andre nettsider. Bruk søkeordene «lucid dreaming», da det finnes relativt lite informasjon på norsk.

Noe annet som kan være fornuftig er å snakke til seg selv før man sovner. Det kan være: «I natt skal jeg ha en bevisst drøm». Prøv å visualisere hvordan en bevisst drøm kan være, og hold på tanken helt til du sovner. Det kan tenkes at dine mentale anstrengelser gjør nytten.

Bruk alarmklokken til bestemte tidspunkt

Man drømmer gjerne mer i perioden før man våkner. Sett gjerne alarmklokken til å ringe en stund før oppvåkning, og se om du husker noe fra drømmen. Denne øvelsen kan repeteres, for eksempel med femten minutters mellomrom. I løpet av de femten minuttene kan det tenkes at du sovner, og da er søvnen såpass lett at man sannsynligvis drømmer.

Bevisste drømmer kan variere i styrke og omfang

Det kan være at man kun er bevisst i et lite øyeblikk før man faller tilbake til vanlig drømmemodus. Det kan også tenkes at man er bevisst over at man drømmer, men at man likevel ikke klarer å påvirke omgivelsene. Det er få fellestrekk ved bevisste drømmer annet enn at man er klar over at man drømmer. Ulike folk kan ha totalt ulike erfaringer. Og enkeltpersoner kan ha ulike erfaringer fra gang til gang.

Pass på så du ikke våkner

Når man forstår at man er i drømmeverden – når man oppnår bevisst tilstand – kan man bli satt ut. For noen kan det være en forholdsvis sterk opplevelse. Man kan bli for ivrig, rastløs, skremt eller noe annet. Det viktigste er å holde fokuset på drømmeverden, bruk sansene dine der. Hva ser du? Hva hører du? Er det noen du kan prate med?

Når man er i ferd med å falle ut av en drøm har mange funnet nytte i å se på hånden sin (i drømmen). Man kan også forsøke å spinne rundt på stående fot. Gjør man dette (i drømme naturligvis) kan man bli sendt videre til et annet sted. Ved å bruke en av sansene «aktiverer» man drømmeverden, slik at den fremstår tydeligere igjen.

Hva er poenget med å ha bevisste drømmer?

Har man først opplevd en slik drøm kommer man ikke til å stille seg selv det spørsmålet igjen – etter all sannsynlighet. For alle andre er det ikke like sikkert at man ser poenget. Følelsen av å være bevisst i en verden av grenseløse muligheter er fantastisk. Mange vil nok si at det er noe magisk over det hele.

Enkelte drømmer kan – om ikke overgå – så i alle fall gjenskape en helt troverdig versjon av virkeligheten. Til manges overraskelse kan man bruke sansene sine, og de virker. Det man føler, lukter, ser eller hører kan føles helt ekte. Dette er lettest å oppnå i en bevisst drøm, men kan skje i vanlige drømmer også.

Et annet poeng er jo at man kan gjøre hva man vil: Enten man vil fly, bruke superkrefter, ri på en drage, eller hva som helst  – absolutt alt er mulig i drømmenes verden.  Det behøver heller ikke være noe spesielt som skjer. Bare det å vandre rundt i en alternativ verden, som føles ekte, og samtidig være klar over at alt man ser og hører er illusjoner, er svært interessant.

Man kan også bruke bevisste drømmer til mer konkrete formål. Det være seg: Fjerne mareritt, trene seg på sosiale situasjoner, nøste opp i mentale floker, spille et instrument, eller noe annet. Man kan bruke bevisste drømmer til det meste. Vi vil belyse mer av dette i en kommende artikkel.

Jobber man målrettet, og følger en del av tipsene i denne saken, kan man oppnå en bevisst drømmetilstand etter noen dager. Dette kan selvfølgelig ta lenger tid, avhengig av innsats.