Solkrem inneholder hormonforstyrrende stoffer

Solkrem for barn inneholder giftstoffer

Solkremer til besvær: I dagens verden er vi omgitt med kjemikalier kroppen ikke har godt av. Selv produkter som i utgangspunktet skal virke helsefremmende, inneholder stoffer vi bør være på vakt mot. Forbrukerrådet har nylig gjennomført en test av solkremer og resultatet er urovekkende.

Kun 13 av 47 testede solkremer får nemlig tommelen opp i testen. Hensikten var å teste solkremene for hormon-forstyrrende stoffer, allergifremkallende stoffer og stoffer på nanoform. Bestselgende solkremer som Nivea Sun Lotion og Nivea Sun Kids Swim and Play kom dårligst ut i testen. Som vi ser er en solkrem for barn en av testens verstinger.

Hele 17 av solkremene inneholder ett eller flere hormon-forstyrrende stoffer, 12 av solkremene inneholder et eller flere allergifremkallende stoffer, og 23 av solkremene inneholdt ett eller flere stoffer på nanoform.

Helseskadelige stoffer

Forbrukerrådet skriver at stoffene i solkremene kan gi økt risiko for en rekke sykdommer og plager: Kreft, fedme, diabetes 2 og redusert fruktbarhet. Allergi i ulike former er som kjent blitt et folkehelseproblem, og enkelte parfymestoffer kan fremkalle allergi. Stoffer på nanoform vet man mindre om, men Forbrukerrådet anbefaler en føre-var-holdning.

For liberal lovgivning

Forfatterens mening: Solkremene er bare toppen av isfjellet. Giftstoffer finnes i utallige forbrukervarer. Noen av effektene kan være: Astma, diabetes, ADHD, testikkelkreft, brystkreft og dårlig sædkvalitet. Stoffene kan også skade genene våre eller gi fosterskader.

Hvis det er slik at disse stoffene utgjør en helserisiko, hvorfor er disse stoffene da tillatt? Er kapital mye viktigere enn helsen vår? I Norge har nå 1 million personer pollenallergi, og man antar at 10 – 20 % av befolkningen har en eller annen form for alvorlig allergi.

Allergiutviklingen skyldes i stor grad forurensning og kjemikalier vi utsettes for gjennom vanlige forbruker-varer. Audun Lysbakken kom i 2014 med et forslag om å forby giftstoffer i forbrukervarer. Det skulle bare mangle fra en folkevalgt politiker. Lovforslaget burde ha vært godkjent igår. Når det gjelder folkehelsen er det ingen grunn til å gamble.