Solkrem inneholder hormonforstyrrende stoffer

Solkrem for barn inneholder giftstoffer

Solkremer til besvær: I dagens verden er vi omgitt med kjemikalier kroppen ikke har godt av. Selv produkter som i utgangspunktet skal virke helsefremmende, kan inneholde stoffer vi bør være på vakt mot. Forbrukerrådet har nylig gjennomført en test av solkremer og resultatet er urovekkende.

Kun 13 av 47 testede solkremer får nemlig tommelen opp i testen. Hensikten var å teste solkremene for hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende stoffer og stoffer på nanoform. Bestselgende solkremer som Nivea Sun Lotion og Nivea Sun Kids Swim and Play kom dårligst ut i testen. Som vi ser er en solkrem for barn en av testens verstinger.

Hele 17 av solkremene inneholder et eller flere hormonforstyrrende stoffer, 12 av solkremene inneholder et eller flere allergifremkallende stoffer, og 23 av solkremene inneholdt ett eller flere stoffer på nanoform.

Giftstoffer  ute av kontroll

Forbrukerrådet skriver at disse stoffene kan gi økt risiko for en rekke sykdommer og plager: Kreft, fedme, diabetes 2 og redusert fruktbarhet. Man finner flere slike tester på deres Forbrukerrådets nettside, angående andre forbrukervarer. Blant annet har man tidligere funnet hormonforstyrrende kjemikalier i barneklær fra HM, Cubus, KappAhl og Zara.  Stoffer på nanoform vet man mindre om, men Forbrukerrådet anbefaler en føre var-holdning.

I tillegg blir allergi stadig mer utbredt, og bør kunne kalles et folkehelseproblem. Det er ikke en ukjent teori at giftstoffene spiller en vesentlig rolle her.

For liberal lovgivning

Forfatterens mening: Solkremene er bare toppen av isfjellet. Giftstoffer finnes i utallige forbrukervarer, og kan føre til astma, diabetes, ADHD, testikkelkreft, brystkreft og dårlig sædkvalitet. Stoffene kan også skade genene våre eller gi fosterskader.

Hvis det er slik at disse stoffene utgjør en helserisiko, hvorfor er disse stoffene da tillatt? Er kapital mye viktigere enn helsen vår?

I Norge har nå 1 million personer pollenallergi, og man antar at 10-20 % av befolkningen har en eller annen form for alvorlig allergi. Ifølge enkelte er det mulig at giftstoffer spiller en rolle her.

Audun Lysbakken kom i 2014 med et forslag om å forby giftstoffer i forbrukervarer. Det skulle bare mangle fra en folkevalgt politiker. Lovforslaget burde ha vært godkjent i går. Når det gjelder folkehelsen er det ingen grunn til å gamble.


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853