Spinat: En kilde til sunnhet.

Spinat - en kilde til sunnhet

Spinat er en bladgrønnsak spekket med næring. Her ser vi nærmere på næringsinnhold, helseeffekter og hvordan denne grønnsaken kan brukes i matlaging.

Næringsinnhold

Spinat inneholder folat, vitamin K, vitamin B6, vitamin A, vitamin C, vitamin E og flere antioksidanter. Grønnsaken inneholder også riboflavin og kalsium. Spinat er også rikt på jern, men dette jernet er av en type er vanskelig å oppta for kroppen. Ettersom vitamin C hjelper kroppen med å oppta jern, bør man samtidig spise noe som er rikt på C vitamin.

Helseeffekter

Med utgangspunkt i de ulike næringsstoffene er spinat bra for: Synet, huden, sener, fosterutvikling, skjelett og immunforsvar. Ved sitt innhold av karotenoider, reduseres også risikoen for hjerte- og karsykdommer, samt kreft. Bladgrønnsaken, ved sitt innhold av vitamin K, sørger også for bedre koagulering ved blødninger.

Spinat i matlaging

Spinat kan spises rå i salater, dampes eller forvelles. Ved forvelling er 1-2 minutter tilstrekkelig, ved damping anbefales 5 minutter. Et kjennetegn på at spinaten er ferdig er når den blir mør og faller sammen. Mange bruker en smørklatt når de damper spinaten.

Spinat passer godt sammen med røkelaks, rømme, ost, smør, fløte og egg. Den er også flott å bruke i suppe eller i wok.

Kilder:
Spinach, Wikipedia
Home Cooking