Sunn snacks: Mye å velge blant!

Sunn snacks

Sunn snacks, finnes det? Av og til frister det med noe ekstra godt. Spesielt i helgene er det mange som koser seg med potetgull, smågodt og sjokolade.

Men hva med dem som har lyst på noe godt, og samtidig har lyst å være sunne? Finnes det sunne alternativer?

Joda, det finnes mange typer sunn snacks. Kanskje man kan unne seg noe ekstra godt i helgen likevel?

Sunn snacks: Diverse forslag

 

 • Grønnsaker med dip. Gulrot, agurk, stangselleri, minitomat, blomkål, minimais, reddiker, sukkererter: Det er mange typer grønnsaker som kan brukes til dip. Guacamole, aioli og tzatsiki er gode forslag til dip.
 • Noen synes tynne knekkebrød med en mager smøreost er vel så godt som annen snacks, og kan definitivt regnes som sunn snacks!
 • Frossen yoghurt. Frossen yoghurt kan være et godt alternativ til iskrem. Velger du yoghurt naturell slipper du også mye sukker. En god idé er å fryse yoghurt sammen med for eksempel bær.
 • Andre liker å bruke frokostblandinger som snacks. Se i så fall etter frokostblandinger med lavt sukkerinnhold og høyt fiberinnhold.
 • Nøtter og frø. Nøtter inneholder mange typer nyttige næringsstoffer. Nøtter består imidlertid også av mye fett, så vær forsiktig med mengden. Mandler, solsikkekjerner, peanøtter, cashew- eller hasselnøtter: Det er mye å velge blant. Vil du gjøre nøttene ekstra spennende kan du jo riste dem med litt olje og pepper?
 • Snacks for de sære? Enkelte digger tørrfisk, og de er jommen heldige. Tørrfisk er nemlig supersunt! Ulempen er at tørrfisk er litt dyrt.
 • Mørk sjokolade. Mørk sjokolade inneholder mye antioksidanter, og er regnet som sunnere enn melkesjokolade. Pass på at du velger en type mørk sjokolade som inneholder lite mettet fett og sukker. Husk at sjokolade generelt inneholder mye kalorier, så vær litt forsiktig med mengden.

Litt sunnere

Alle monner drar. Her ser vi litt nærmere på løsninger som gjør helgekosen litt sunnere.

 • Har du uansett tenkt å kjøpe potetgull? Se etter potetgull som er laget med solsikke- eller peanøttolje.
 • Er det slik at du bare har lyst å ha noe søtt å tygge på? I stedet for en bolle med smågodt, er det bedre med en én enkelt tyggis.
 • Alternativer til brus? Hva med farris tilsatt litt fruktjuice?
 • Når bollen med noe godt i først er satt frem, ja, så blir den som regel tømt. Hva med å bruke en mindre bolle?
 • Lag sunn snacks selv. Når man lager snacks selv kan man velge hvor mye sukker, salt og lignende man ønsker å bruke (se under).

Sunn snacks? Lag det selv!

Salt snacks, for eksempel potetgull og popkorn, er populært. Problemet er at produktene ofte inneholder store mengder salt, fett og rare tilsetningsstoffer. Løsningen er å lage potetgull eller poppe popkorn selv. Da kan man nemlig selv bestemme hvor mye salt og fett man ønsker å bruke.

Dessuten kan man velge hva slags type fett man vil bruke. Som kjent er enumettede fettsyrer det beste. Oliven-, raps- og solsikkeolje er alle sunne oljer.

Oppskrift for hjemmelaget potetgull

 1. Velg litt store poteter. Potetene vil krympe, noe som er uheldig om du bruker for små poteter.
 2. Bruk skallet. Mange av næringsstoffene i poteten finnes nemlig i skallet.
 3. Bruk ostehøvel til å dele opp potetskivene med.
 4. Legg potetskivene i vann. Dette gjør at flakene ikke blir brune, og at de samtidig blir sprøere. Pass på at potetskivene er ordentlig tørket før du tilsetter olje.
 5. Vend potetskivene i en plastpose (eller en bolle) med litt olje.
 6. Legg potetskivene på et stekebrett med bakepapir på. Strø over med krydder du liker godt. Sett stekebrettet på den midterste risten i en forvarmet ovn på 200-230 grader. Ta ut potetskivene når de har fått riktig farge, og la dem avkjøle seg.

Husk: Det sunneste av alt er måtehold. Selv sunn snacks kan bli usunt i for store mengder.

Kilder: fitday.com, snack-girl.com.