5 tips mot hes stemme

Tips mot hes stemme

Hes stemme er en relativt vanlig plage, og sjeldent årsak til legevisitt. Men å være sår i halsen og ha en ru, raspete stemme er uansett ikke særlig behagelig, derfor skal vi i denne saken se nærmere på noen lindrende tips.

Hva skyldes hes stemme?

Problemet kan ha flere årsaker. Det kan være noe så uskyldig som at man har brukt stemmen for mye – og galt, og dermed opplever at stemmebåndet er rustent og sårt dagen etterpå.

Det kan også skyldes virus, for eksempel ved en halsbetennelse. Andre årsaker kan være bakterieinfeksjon eller stemmebåndsknuter/polypper, hals- eller strupekatarr (faryngitt).

1. Unngå røyking. Man bør være klar over at røyking tørker ut slimhinnene rundt stemmebåndene, og derfor kan røykere ofte oppleve å bli hese eller at de mister stemmen. Man bør passe på så man ikke gjør vondt verre.

2. Drikk mye væske. For å hindre at slimhinnene blir altfor tørre kan det være lurt å drikke rikelig med væske, gjerne noe varmt.

3. Unngå dehydrerende væsker, som alkohol og koffein, da dette kan forverre problemet ved å gjøre slimhinnene tørre.

4. Unngå synging eller for mye snakk. På samme måte som man skal unngå å gå på et forstuet bein, bør man unngå å bruke stemmen for mye når stemmebåndet er hest.

5. Drikk lindrende væsker. Honning, ingefær, sitron, salvie, timian – det er mange ingredienser som sies å lindre sår og hes hals. Kanskje noen av disse tipsene kan hjelpe?

Vet du om noen tips mot hes stemme? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet.