Tips mot tette øreganger: Bli kvitt ubehaget

Tips mot tette øreganger

Tette øreganger skyldes som oftest opphopning av ørevoks. Noen har også trange øreganger, noe som gjør dem mer utsatt for «propp» i øret. Å være ha en slik dott i øret kan være alt fra irriterende og kløende til svært smertefullt. Man kan også oppleve nedsatt hørsel, øresus, svimmelhet og press i hodet.

Visste du også at ørene våre egentlig er selvrensende? Det betyr at ørevoksen uansett vil finne veien ut etterhvert. Det er når man prøver å fremskynde denne prosessen at mange gjør en del feil, som altså kan lede til tette øreganger.

Årsaker til tett øre

Q-tips er vanlig å bruke når man skal rense øret, men mange dytter denne for langt inn – slik at man presser noe av ørevoksen tilbake. Dette øker sannsynligheten for tette øreganger. Øresykdommer, betennelser eller eksem i ørene kan gi større sannsynlighet for å få dotter i ørene.

Om man er forkjølet kan man også ha en følelse av at man er tett i øret, selv om dette ikke stemmer. Årsaken er en trykkforskjell på innsiden og utsiden av trommehinnen. Man bør utvise forsiktighet før man utfører selvbehandling, for hvis årsaken er forkjølelse og man prøver en selvbehandling mot tetteøreganger kan man oppleve å sprenge trommehinnen, noe som er veldig vondt.

Tips mot tette øreganger

  • Et vanlig tips mot tette øreganger er å dryppe matolje i øret. Man kan med fordel bruke lunken olje. Legg hodet på siden, drypp noen dråper olje i, og la det sitte en stund. Har du behov for å bevege deg samtidig, kan man jo bruke en bomullsdott ytterst, slik at oljen ikke renner ut. Oljen vil bidra til å løse opp voksen.
  • Man kan også forsøke å skylle ut voksen med kroppstemperert vann. Man får kjøpt øreskyller på apoteket. Dette kan gjerne gjøres i etterkant av en behandling med olje.
  • På apoteket får man kjøpt ørespray som også kan være et effektivt middel for å løse opp dotter i ørene.
  • Gjesping og lignende bevegelser med ansiktet kan lette trykket i øret.

Og ikke gjør dette…

  • Pirking med q-tips og lignende redskaper øker sannsynligheten for sår, irritasjon og infeksjoner i ørene. Og visste du at stadig aktivitet i ørene vil virke mot sin hensikt? Ørene vil nemlig beskytte seg selv ved å produsere mer ørevoks.
  • Lillefingeren virker kanskje som et ideelt redskap for å fjerne voks, da den ikke kommer langt inn, men: Pirking med fingrene er ofte årsak til infeksjoner, da det gjerne er mye smuss under neglene. Skraper man opp huden i øret kan det fort tenkes at man får en øreinfeksjon.

Oppsøk legen hvis…

Selvbehandling anbefales bare mot midlertidige problemer med svak eller ingen smerte. Kontakt lege hvis:

  • Man opplever sterke smerter.
  • Hvis problemet er vedvarende, og ikke går over av seg selv etter noen timer.
  • Hvis det renner illeluktende og misfarget væske ut av øret.
  • Hvis man opplever feber, og andre sykdomstegn som kan være symptomer på infeksjon.

Husk at dotter i øret fort kan være en infeksjon, og da er det viktig med profesjonelt tilsyn.

Hva er egentlig meningen med ørevoks?

Ørevoksen er kanskje litt ekkel, og mange fjerner den så fort den blir merkbar. Men ørevoksen har en klar hensikt: Den skal nemlig hindre at skadelige partikler eller virus kommer frem til det indre øret.

Tror du årsaken til problemene dine kan være ørebetennelse? Les denne saken, og se om du kan få noen tips.