Treg mage: 5 tips som kan hjelpe

10 tips mot treg mage

En vanlig årsak til treg mage er lavt inntak av fiber og vann. Det kan imidlertid også skyldes andre ting, som bruk av  medisiner, at man spiser for lite mat, at man beveger seg for lite, eller noe annet.

Opplever man vedvarende treg mage eller forstoppelse, smerter i magen eller blødninger, bør man oppsøke lege.

I denne saken skal vi imidlertid se nærmere på tips mot treg mage, og hva man selv kan gjøre for å få fortgang i tarmsystemet.

1. Fiber

Fiber øker vanninnholdet i avføringen, noe er sentralt for å motvirke treg mage.

Så hva kan man egentlig spise for å øke inntaket av fiber?

Frukt, bær og grønnsaker inneholder mye vannoppløselige fibre. Brokkoli, gulrøtter, spinat, rosenkål, eple og druer er bare noen eksempler på ting man kan spise for å øke fiberinntaket. Mange typer bønner og belgfrukter er også en god kilde til fiber, som for eksempel linser.

Helkornsprodukter er også en god kilde, og det kan være lurt å se etter brød som har et høyt fiberinnhold. I tillegg kan man spise korn, som for eksempel lin-, solsikke-, gresskar- og sesamfrø, eller nøtter som for eksempel mandler, valnøtter eller pekannøtter.

2. Drikk nok vann

Sørg for å drikke vann jevnlig gjennom hele dagen, noe som vil motvirke treg mage. Dette er spesielt viktig dersom man øker fiberinntaket. Inntar man for mye fiber, og drikker for lite vann kan nemlig virkningen være motsatt av den ønskelige. Ifølge Wikihow.org bør menn prøve å drikke omkring tre liter per dag, og kvinner bør drikke i overkant av to liter.  Dette vil naturligvis variere noe i forhold til aktivitetsnivå, klima og lignende. Pære- og eplejuice er for øvrig ansett som milde, naturlige lakserende væsker.

3. Spis yoghurt

Yoghurt inneholder levende bakteriekulturer (probiotika) som gagner fordøyelsessystemet. Man bør derfor inkludere yoghurt i kostholdet. Man bør sjekke etiketten for å forsikre seg om at yoghurtproduktet faktisk inneholder bakteriekulturer.

4. Mat man bør unngå

Hvitt brød, kaker, mange pasta- og frokostblandinger inneholder mel med sterkt redusert næringsinnhold, og dermed ofte lite fiber. Såkalt junkfood inneholder ofte mye fett og sukker, noe som kan føre til forstoppelse og treg mage. Kroppen vil prøve å få sine kalorier fra fett først, noe som vil bremse fordøyelsen. Rødt kjøtt, pølser og flere typer kjøttpålegg inneholder et høyt nivå av fett og salt. Se etter magert kjøtt som fisk, kylling og kalkun istedet. Potetgull, pommes frites og lignende matvarer tilbyr ikke mye næring og har svært lite fiber.

5. Mosjon

En stillesittende livsstil kan påvirke fordøyelsen negativt, og føre til forstoppelse eller treg mage. Derfor er det svært viktig med et visst aktivitetsnivå på jevnlig basis. Moderat trening tre til fire ganger ukentlig kan være tilstrekkelig. Selv ti til femten minutter med trening hver dag kan hjelpe.