Trenger man omega-3 som tilskudd i kosten? Man vet at jo at omega-3-fettsyrene er viktig for oss, noe vi kommer tilbake til, men er det egentlig nødvendig å supplere kosten med ekstra tilskudd av disse gunstige fettsyrene? Vi ser nærmere på nettopp dette i denne artikkelen.
Omega-3-fettsyre er betegnelsen man bruker om en familie av flerumettede fettsyrer. Disse fettsyrene har viktige funksjoner i kroppen, blant annet for blodtrykket, immunforsvaret, vekst og forplanting. Omega-3 er også særskilt viktig for barn, og bidrar blant annet til økt læreevne.
Velkjent er det også at omega-3 reduserer risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt og hjerneslag. Disse fettsyrene er også viktige for nervesystemet vårt, og for dem som sliter med smerter i ledd kan omega-3 virke lindrende.
Det er altså åpenbart at omega-3-fettsyrene er viktige for helsen vår. Vi finner fettsyrene i mange slags matvarer. En velkjent kilde til omega-3 er jo fet fisk, som for eksempel laks, sardiner, ørret, makrell, sild og ansjos – for å nevne noen. I tillegg er også kaviar og makrell tomat en grei kilde til omega-3.
Det finnes også kilder til omega-3 i planteverdenen: Valnøtter, gresskar- og linfrø samt soyaolje er eksempler på dette. Disse er imidlertid langt fra like effektive som fettsyrene man finner i fet fisk.
Men: Trenger man omega-3 som tilskudd?
Vel, for det første: Kroppen klarer ikke selv å produsere disse fettsyrene, så det er viktig at man tilfører kroppen omega-3 via kosten.
For at man skal dekke behovet for omega-3 anbefaler helsemyndighetene at man spiser minst 1 gram med omega-3 hver dag. Hvis du derimot er av typen som spiser mye fisk, og da minimum fet fisk to til tre ganger i uken, får du sannsynligvis dekket behovet ditt.
Så – spiser du lite fet fisk generelt, kan det faktisk være lurt å ta omega-3 som kosttilskudd.
Forresten: Skal du ta omega-3 må du være klar over at tran inneholder A-, D- og E-vitamin. Dette er fettløselige vitaminer, som man altså kan ta for mye av. Det er derfor viktig, om du tar annet kosttilskudd ved siden av, å sjekke at du ikke overskrider anbefalt daglig døgndose.
Det er også kjekt å vite at man kan ta for mye omega-3. Et høyt inntak regnes, ifølge en studie Aftenposten refererer til, som 2,4 gram per dag.
Som alltid når man vurderer å begynne med et nytt kosttilskudd, er det lurt å forhøre seg med legen sin på forhånd. Dette gjelder spesielt om man tar andre former for kosttilskudd, eller bruker medisiner (det gjelder også naturmedisin).
Del denne saken
Liker du denne saken? Isåfall blir vi kjempeglade om du deler den med dine venner :)