Trenger man omega-3-tilskudd?

Trenger man omega-3?

Trenger man omega-3 som tilskudd i kosten? Man vet at jo at omega-3-fettsyrene er viktig for oss, noe vi kommer tilbake til, men er det egentlig nødvendig å supplere kosten med ekstra tilskudd av disse gunstige fettsyrene? Vi ser nærmere på nettopp dette i denne artikkelen.

Omega-3-fettsyre er betegnelsen man bruker om en familie av flerumettede fettsyrer. Disse fettsyrene har viktige funksjoner i kroppen, blant annet for blodtrykket, immunforsvaret, vekst og forplanting. Omega-3 er også særskilt viktig for barn, og bidrar blant annet til økt læreevne.

Velkjent er det også at omega-3 reduserer risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt og hjerneslag. Disse fettsyrene er også viktige for nervesystemet vårt, og for dem som sliter med smerter i ledd kan omega-3 virke lindrende.

Det er altså åpenbart at omega-3-fettsyrene er viktige for helsen vår. Vi finner fettsyrene i mange slags matvarer. En velkjent kilde til omega-3 er jo fet fisk, som for eksempel laks, sardiner, ørret, makrell, sild og ansjos – for å nevne noen. I tillegg er også kaviar og makrell tomat en grei kilde til omega-3.

Det finnes også kilder til omega-3 i planteverdenen: Valnøtter, gresskar- og linfrø samt soyaolje er eksempler på dette. Disse er imidlertid langt fra like effektive som fettsyrene man finner i fet fisk.

Men: Trenger man omega-3 som tilskudd?

Vel, for det første: Kroppen klarer ikke selv å produsere disse fettsyrene, så det er viktig at man tilfører kroppen omega-3 via kosten.

For at man skal dekke behovet for omega-3 anbefaler helsemyndighetene at man spiser minst 1 gram med omega-3 hver dag. Hvis du derimot er av typen som spiser mye fisk, og da minimum fet fisk to til tre ganger i uken, får du sannsynligvis dekket behovet ditt.

Så – spiser du lite fet fisk generelt, kan det faktisk være lurt å ta omega-3 som kosttilskudd.

Forresten: Skal du ta omega-3 må du være klar over at tran inneholder A-, D- og E-vitamin. Dette er fettløselige vitaminer, som man altså kan ta for mye av. Det er derfor viktig, om du tar annet kosttilskudd ved siden av, å sjekke at du ikke overskrider anbefalt daglig døgndose.

Det er også kjekt å vite at man kan ta for mye omega-3. Et høyt inntak regnes, ifølge en studie Aftenposten refererer til, som 2,4 gram per dag.

Som alltid når man vurderer å begynne med et nytt kosttilskudd, er det lurt å forhøre seg med legen sin på forhånd. Dette gjelder spesielt om man tar andre former for kosttilskudd, eller bruker medisiner (det gjelder også naturmedisin).