Urter mot pollenallergi

Våren og sommeren er høytid for pollenallergi. Tett nese og kløe i øyene er to vanlige symptomer. For noen er dette en uutholdelig tid, særlig om man ikke benytter seg av medisiner. Vanligvis besøker man legen, og får som regel god hjelp der.

Men finnes det også naturmedisin som kan hjelpe? 

Konvensjonelle medisiner mest brukt

De aller fleste behandler pollenallergi med konvensjonelle medisiner. Det kan være i pilleform, som for eksempel Cetirizin, Loratodin, Aierius eller Zyrtec. Andre bruker bare nesespray- eller øyedråpe-preparater. Enkelte tar også én eller flere kortison-sprøyter i løpet av sesongen.

Men hva med naturmedisin, finnes det noe der som kan hjelpe?

Hvilke urter er brukt mot pollenallergi?

I folkemedisinen er en lang rekke planter anbefalt mot høysnue, altså pollenallergi. Men enkelte av dem går igjen oftere enn andre. Spesielt bukkhornfrø og timian er nevnt ofte, og over lang tid. Faktisk er bukkhornfrø sannsynligvis brukt som medisinplante i tusenvis av år.

Bukkhornfrø har vært brukt som et middel mot hoste- og luftveisproblemer, betennelse i bihulene og lignende plager. I tillegg virker den slimløsende, noe som er svært gunstig for pollenallergikere. Timian besitter mange av de samme egenskapene som bukkhornfrø

Brennesle, Perilla (Purpurnesle) og kamille er andre urter som er brukt mot pollenallergi.

Men virker urter mot pollenallergi?

Tusenvis av år med bruk av urtemedisin, mot pollenallergi og lignende plager, er i det minste en god indikasjon på at urtemedisin har noe for seg. En del urter som har vært brukt i folkemedisinen har senere blitt dokumentert virkningsfulle av vitenskapen. På samme måte finnes det urter, som på grunn av manglende forsking eller negative resultater, ikke har blitt funnet virkningsfulle.

Om man ønsker å forsøke urtemedisin bør man forhøre seg med lege først, spesielt om man bruker medisiner fra før av.

Kilder:

Vg-artikkel – «Alternativt mot allergi»Alternativt.no.