Vær kritisk til kosttilskudd

Eldre dame med kosttilskudd

Når det gjelder kosttilskudd, kan vi egentlig stole på produsentene selv? Er dokumentasjonen alltid tilstrekkelig god? Hva med kosttilskudd fra utlandet? 

100 millioner kroner? Det er et betydelig beløp. Det er nettopp så mye penger vi nordmenn årlig bruker på ett spesifikt kosttilskudd, nemlig Medox.

Dette kosttilskuddet er basert på blåbær, som er proppfulle av antioksidanter. Det reklameres med at dette kosttilskuddet kan hjelpe mot ulike helseplager, som for eksempel dårlig syn og stive ledd.

Problemet er at bare at dokumentasjonen er mangelfull. En av Norges fremste eksperter på antioksidanter, Rune Blomhoff, sier til NRK at ikke det kan hevdes at Medox er bra for helsa. Produsenten hevder naturligvis at de har sitt på det tørre. Før man gjør seg opp en mening om akkurat dette, bør man vel helst lese saken.

Hva er det med folk og ukritisk sans? Er man opptatt av sunnhet burde man vel heller spise blåbær fremfor et kosttilskudd basert på blåbær?

Det er uansett gode grunner til å være skeptisk til denne bransjen. Som nevnt før på Helsesenteret, kan kosttilskudd inneholde helseskadelige legemidler. I tillegg kan kosttilskudd påvirke medisiner og motsatt, noe som i verste fall kan være dødelig.

Derfor burde man alltid forhøre seg med lege før man vurderer å begynne på et nytt kosttilskudd. Og kanskje tenke litt selv? Kanskje kunne det være bedre med en pose fryste blåbær til 20 kroner, fremfor et tvilsomt tilskudd til et par hundrelapper?