Vinterluften kan by på helseproblemer

Kvinne trener utendørs om vinteren

Vinteren er rett rundt hjørnet, og med den kommer snart den kalde, tørre lufta. Den er ikke bare utfordrende for astmatikere, men også for friske personer. Luftforurensning blir også et større problem om vinteren. 

Glatt underlag, mer stillesitting, tørr og sprukken hud: vinteren fører med seg noen helsemessige utfordringer, men for mange er det selve temperaturskiftet som byr på størst problemer.

Når lufta blir kald og tørr kan det nemlig føre til en del utfordringer for luftveiene, og ikke bare for dem som har luftveissykdommer eller -plager. Også friske personer bør vite noe om dette.

Med litt forhåndskunnskaper kan man forebygge en del plager relatert til kald og tørr luft.

Utendørs trening i minusgrader

Når gradestokken viser minus 10 eller desto lavere, da kan det være greit å ta det litt roligere. Trening i slike temperaturer kan nemlig by på problemer for slimhinnene. Hoste og økt slimproduksjon kan bli resultatet, og samtidig blir man mer mottagelig for luftveisinfeksjoner.

Harde og intensive treningsøkter i svært kalde temperaturer anbefales altså ikke, selv for friske personer. I verste fall kan slik trening føre til utvikling av astma.

Man får kjøpt såkalte varmemasker på NAAFs nettside (Norges astma- og allergiforbund). Disse maskene gir god beskyttelse mot kald og tørr luft, og er spesielt nyttige for dem med luftveissykdommer, som for eksempel astmatikere.

Pust med nesen

Ved å puste med nesen beskytter man luftveiene bedre. Når man puster gjennom munnen vil nemlig luften ikke bli oppvarmet før den når lungene. I tillegg virker jo nesen filtrerende, slik at uønskede partikler ikke så lett kommer seg inn til lungene.

Økt luftforurensning

I byer og tettbygde strøk, når det er kaldt og minimalt med vind, vil trafikken føre til økte mengder av skadelige partikler og gasser i luften. Det være seg avgasser som karbonmonoksid, nitrogenoksider, og hydrogenkarboner, i tillegg til benzen og svevestøv.

Ikke bare er denne forurensningen en utfordring for alle med luftveissykdommer og -plager, men alle andre er også utsatt. Barn og unge som bor på steder med høy luftforurensning er faktisk mer utsatt for søvnproblemer og psykiatriske diagnoser. I tillegg knyttes luftforurensning dessuten opp mot økt barnedødelighet.

Dårligere inneklima

Det bør også nevnes at det ikke bare er utendørs at luftkvaliteten har en tendens til å bli forverret på vinteren. Også inneklimaet blir ofte dårligere på vinteren. Årsaken er rett og slett at folk lufter mindre, og at mange også lar klesvasken tørke innendørs.

Spesielt når man tørker klesvasken bør man sørge for å lufte. Fuktig luft øker sannsynligheten for vekst av muggsopp og midd, noe som er spesielt ille for astmatikere allergikere.