Vitaminmangel?

Vitaminmangel?

Lurer du på om du har vitaminmangel? Hvis du har hatt smerter eller andre plager over lengre tid bør du lese videre. Vitaminmangel kan i verste fall være dødelig.

Symptomer på vitaminmangel kan være: Tørr hud, mageproblemer, munnsår, kvalme, smerter i hode, muskler, ledd eller skjelett, lammelse i ben og føtter eller noe helt annet.

Stort sett kan man ut i fra symptomene fastslå hvilket vitamin som mangler, men det er viktig at det til syvende og sist er en lege som fastlår dette. Husk at bruk av lege- eller naturmidler kan forstyrre inntaket av ulike vitaminer, og dermed gi vitaminmangel.

Vitamin A

Mangel på vitamin A er uvanlig i den vestlige verden. Likevel bør man vite at vitaminet er fettløselig, slik at om man har for lite fett i kostholdet vil opptaket av vitamin A stagnere.

Mangelsymptomer: Tørre øyne, nattblindhet og permanent blindhet, økt risiko for hudforandringer og infeksjoner.

Næringskilder: Lever, egg, melk og melkeprodukter, frukt og grønnsaker som er mørkegrønne, gule og røde. Spis slike grønnsaker sammen med fettinnholdig mat om du vil øke opptaket av dette vitaminet.

Vitamin B1 – Tiamin

Det er først og fremst alkoholikere eller andre med jevnlig inntak av alkohol som lider av tiaminmangel. Ungdom kan også være i risikosonen på grunn av en kombinasjon av et stort behov for tiamin samt dårlige kostvaner. Gravide kvinner som får for lite næring er også utsatt.

Mangelsymptomer: Irritasjon, hodepine, mage- og tarmproblemer og tretthet. Ved omfattende tiaminmangel kan man oppleve tap av muskelmasse, ødem, uregelmessig hjerterytme, lammelse i ben og føtter, forvirring og forstørret hjerte. Alkoholikere som også har dårlige matvaner kan oppleve en mental påvirkning i form av forvirring, apati og hukommelsessvikt.

Næringskilder: Tiamin finnes i både animalske og vegetabilske produkter. Gjær, flesk, innmat, hele korn, nøtter, mel, frukt og grønnsaker er gode kilder.

Vitamin B2 – Riboflavin

Mangel på riboflavin er relativt utbredt verden over. Både alkohol og koffein kan påvirke inntaket av riboflavin negativt. Et normalt inntak vil sannsynligvis ikke by på noen problemer.

Mangelsymptomer: Smerter og en brennende følelse i tunge, lepper og munn. Tungen blir ofte lillafarget. Man kan også utvikle blodmangel, få smerter i øynene, uskarpt syn, samt sprekker i leppene og munnsår. Alvorlig mangel på riboflavin forekommer imidlertid sjelden.

Næringskilder: Melk og andre melkeprodukter, kjøtt, egg, hvetekim og grønne bladgrønnsaker er gode kilder.

Vitamin B6 – Pyridoksin

Alvorlig vitaminmangel når det gjelder vitamin B6 er lite utbredt, men også her er alkoholikere utsatt.

Mangelsymptomer: Kramper, irritabilitet, lav toleranse for glukose, samt forstyrrelser i sentralnervesystemet. Nyresten og hudinflammasjoner kan også utløses ved mangel på vitaminet.

Næringskilder: Gjær, flesk, hvetekim, lever, innmat, fullkornprodukter, belgvekster, havregryn, bananer, poteter, frø, melk, egg, frukt og grønnsaker.

Vitamin B12 – Kobalamin

Veganere og eldre mennesker er en utsatt gruppe, og det anbefales at disse tar tilskudd av vitaminet. Personer som lider av magekatarr, alkoholikere og pasienter som har fjernet en del av tarmen er også utsatt.

Mangelsymptomer: Dårlig sædproduksjon, megaloblastisk anemi, lammelser i føttene, stivhet og svakhet i bena. Ved alvorlig mangel blir tungen glatt og lys i fargen, og risikoen for kreft øker. Man kobler også demens, slag og hjerte- og karsykdommer, Parkinsons syndrom og depresjon til kobalamin-mangel.

Næringskilder: Lever, melk, egg og fisk er kilder rike på vitaminet.

Vitamin C – Askorbinsyre

Utsatte grupper gjelder spesielt de som har et lavt inntak og frukt og grønt, alkoholikere, eldre mennesker, mennesker som lider av stress og alvorlig syke.

Mangelsymptomer: Infeksjoner, dårlig sårheling, tendens til blåmerker. Skjørbuk er en sykdom som skyldes mangel på vitamin C. Hovent og betent tannkjøtt, tørr munn, tørr hud, kløe, tørre øyne, tannløsning og håravfall er typiske symptomer på skjørbuk. Det danner seg dessuten lett betennelser i sår. Forekommer sykdommen i tilstrekkelig lang tid vil pasienten oppleve nevroser, depresjoner og hysteri.

Næringskilder: Vitamin C finnes i nesten alle frukter og grønnsaker. De beste kildene er brokkoli, paprika, kiwi, appelsin, nyper og solbær. Behandling og tilberedning av frukt eller grønnsaker kan ødelegge vitamininnholdet. Det beste er hvis man kan unngå å skjære frukt og grønnsaker i altfor små biter.

Vitamin D

Mangel på vitamin D er utbredt i den vestlige verden. Som kjent er kroppens egen produksjon av vitaminet viktigst, og det skjer først og fremst ved soleksponering. Man ser at mennesker som benytter klær som dekker mye av kroppen ofte lider av mangel på vitamin D.

Mangelsymptomer: Smerter i muskler, ledd og skjelett er typiske symptomer. D-vitaminmangel kan føre til osteomalasi hos voksne og rakitt hos barn. Disse sykdommene fører til oppmykning av skjelettet og deformering av knoklene. Benskjørhet er også vanlig.

Næringskilder: Først og fremst er solen vår viktigste kilde til vitamin D. Ta deg en tur ut og sørg for å få sollys på huden. Vitaminet finnes også i laks og sild, smør, fløte, eggeplomme og lever.

Vitamin E

Det er vanskelig å utvikle E-vitaminmangel, og derfor vet man lite om hva det kan føre til.

Mangelsymptomer: Sannsynligvis blir man følsom for oksidativt stress, og øker dermed faren for relaterte sykdommer, som for eksempel kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes. Blodmangel er også sannsynlig.

Næringskilder: Vitamin E finnes i vegetabilske oljer med høyt innhold av flerumettede fettsyrer, som for eksempel solsikke- og druekjerneolje. Hvetekim, animalsk fett, frukt, grønnsaker og frø er andre viktige kilder.

Vitamin K

K-vitaminmangel er lite utbredt, da kostholdet i vår vestlige verden normalt sett sørger for et tilstrekkelig inntak.

Mangelsymptomer: Mangel på vitamin K påvirker blodets koaguleringsevne, noe som kan føre til at man lettere får blødninger og at de blir vanskeligere å stoppe. Personer som i lengre tid har hatt et lavt inntak av vitamin K har økt risiko for benskjørhet og benbrudd. Det er mulig at mangel på vitamin K kan relateres til utviklingen av Alzheimers sykdom.

Næringskilder: En av de beste kildene til vitamin K er grønne, kompakte grønnsaker som brokkoli, rosenkål og grønnkål. Soyaprodukter er også rike på vitaminet.

Biotin

Mangelsymptomer er relativt lite utbredt, men kan fremkalles ved høyt inntak av rå eggehvite hver dag. Alkoholikere og pasienter som i lengre tid har fått legemidler mot epilepsi er spesielt utsatte grupper.

Mangelsymptomer: Tørr hud, kvalme, brekninger, blekhet og appetittløshet

Næringskilder: Gjær, lever, bønner, eggeplommer, fisk, fugl, nøtter og havregryn er rike på biotin.

Folat – Folsyre, Folacin

En del forskere mener at mangel på folat er den vanligste vitaminmangelen blant mennesker. Utsatte grupper er alkoholikere, samt mennesker som lider av cøliaki og Crohns sykdom. Gravide kvinner bør også være nøye med sitt inntak av folat for å unngå ryggmargsbrokk hos fosteret.

Mangelsymptomer: Mage- og tarmsykdom, diaré, rød tunge, hodepine, tretthet, svakhet og søvnproblemer er kjente symptomer.

Næringskilder: Bønner, bananer, lever, spinat, asparges og brokkoli er gode kilder. Egg, melk, appelsinjus, nøtter, magert storfekjøtt, samt poteter er andre eksempler.

Pantotensyre

Ettersom pantotensyre forekommer i all mat, er mangel på pantotensyre svært uvanlig. Alkholikere, diabetikere og mennesker med tarmsykdommer har vanskeligere for å oppta tilstrekkelige mengde med pantotensyre, og er derfor utsatte grupper.

Mangelsymptomer: Følelsesløshet i fingre og tær, og en brennende følelse i føttene.

Vitaminmangel kan gi alvorlige helseskader. Er du usikker på om lider av vitaminmangel bør du derfor forhøre deg med legen din.

Kilder: «Vitamin- og mineralguiden» av Fredrik Paulun og Anki Sundin, Wikipedia.org