Wim Hof-metoden: Pust deg frisk

Wim Hof-metoden
CC BY-SA 2.0 av DJANDYW.COM & DJANDYW.TV AKA ANDREW WILLARD

Wim Hof – kjent som Ismannen, eller Ice Man på engelsk – har satt rekorder vitenskapen på forhånd ikke trodde var mulig. Trikset hans? Å ta kontroll over kroppens autonome nervesystem. Metoden hans har flere gunstige virkninger på helsen – og er overraskende enkel. 

Vitenskapelig konsensus var lenge at man ikke kunne påvirke det autonome nervesystemet bevisst, altså ved tanken alene. Derav ordet «autonom» – som betyr selvstyrende.

Derfor finnes det dem som spøker med at det finnes to typer vitenskap: Vitenskapen før Wim Hof, og vitenskapen etter Wim Hof. Den nederlandske mannen motbeviste nemlig vitenskapen på dette området. Han viste at det faktisk var mulig å bevisst påvirke nervesystemet.

Det autonome nervesystemet er den delen av nervesystemet som styrer aktiviteten i glatt muskulatur, hjertemuskulatur og kjertler. Med andre ord: De fleste av våre indre organer.

Vitenskapelig oppmerksomhet

Wim Hof utviklet tidlig et merkelig forhold til kulde. Innen han var kommet i tenårene løp han barfot på snøen. Dette var bare begynnelsen på en lang rekke konfrontasjoner med kulden. Lenge ble han antagelig sett på som litt halvsprø – for hvem er det som frivillig utsetter seg for den smerten det er å fryse? Og hva tjener egentlig noe slikt til?

Med tiden oppdaget vitenskapen prestasjonene hans, og ville sette påstandene hans på prøve. Etter en serie ulike vitenskapelige tester og forsøk, måtte man innrømme: Denne mannen hadde evne til å bevisst påvirke både immunforsvar og det autonome nervesystemet.

Blant annet fant man ut at Hof kunne:

  • Øke sitt eget adrenalinnivå
  • Minimere immunresponsen i kroppen, etter å ha blitt injisert med en bakterie
  • Bevare normal kroppstemperatur i omgivelser der andre etter kort tid hadde mistet bevisstheten

Verdensrekorer og utrolige bragder

Ifølge Wim Hofs eget nettsted besitter han 21 verdensrekorder for øyeblikket. Dette er bare noen av hans utrolige bragder:

  • Lengste opphold i en tønne med is: 1 time og 52 minutter.
  • Maraton ovenfor polarsirkelen – kun kledd i sandaler og shorts, i nesten 20 minusgrader.
  • Et halvt maraton ovenfor polarsirkelen, uten sandaler.
  • Lengste svømmetur – 66 meter – under et lag med is.
  • Full maraton i namibørkenen – uten å drikke vann.
  • Hang i en line spent opp mellom to varmluftsballonger, 2000 meter over bakken – kun med én finger.
  • Løpte opp Kilimanjaro – i shorts – på under to dager.
  • Ble injisert med E. coli-bakterien, uten å få tegn til nevneverdige symptomer.

Wim Hof-metoden

Nå som vi har sett litt på bakgrunnen for metoden, er det på tide å se nærmere på hva metoden faktisk går ut på.

Wim Hof-metoden består av tre komponenter: Pusteteknikker, trening av konsentrasjon/tankesett, samt gradvis eksponering for kulde.

Det er først og fremst pusteteknikk vi skal se nærmere på i denne artikkelen. Denne pusteøvelsen er isolert sett helsefremmende, og enkel og rask å implementere i hverdagen. Om du ønsker å lære mer om metoden som helhet, kan du lese mer her.

Advarsler og forholdsregler

Sikkherhet først: Hvis du skal prøve metoden, må du først ta dine forholdsregler.

  1. Det anbefales å gjøre øvelsen på tom mage, da dette ifølge Hof optimaliserer opplevelsen.
  2. Gjør pusteøvelsen sittende eller liggende – i myke og trygge omgivelser. Er du utrenet i denne øvelsen og uforsiktig i utførelsen, kan du oppleve å besvime.
  3. Lytt til kroppen og aldri press deg selv. Hvis du skal eksponere deg for kaldt vann, husk at du kan pådra deg hypotermi hvis du er uforsiktig og presser deg selv for hardt.

Se det lille klippet nedenfor, så får du en god oversikt over hvordan du kan utføre Wim Hof-metoden på en sikker og forsvarlig måte.

Pusteteknikken

Inspirasjonen til den grunnleggende pusteteknikken som benyttes i Wim Hof-metoden, har Hof hentet fra en retning innen tibetansk yoga, kalt Tummo.

Gjør øvelsen sittende, eller liggende.

  1. Pust dypt inn
  2. Pust normalt ut – uten å presse
  3. Gjør dette omtrent 40 ganger
  4. Pust ut – uten å presse, og hold pusten
  5. Hold pusten helt til du kjenner behov for å puste igjen
  6. Trekk så pusten dypt inn, og hold pusten i 10-15 sekunder

Ta deg tid til å komme deg igjen etter øvelsen. Det er normalt å føle prikking på huden underveis i øvelsen. Føler du deg bra, kan du gå videre til neste skritt – nemlig kalddusj.

Er du ikke vant til  å dusje i kaldt vann, kan du starte med normal temperatur og heller avslutte med 20-30 sekunder med kaldt vann. Ikke skyll kaldt vann direkte over hodet hvis dette er nytt for deg.

Om du føler sterkt ubehag – som ukontrollert skjelving, smerter og lignende, anbefales det naturligvis å avbryte øvelsen straks.

Ønsker du å lære mer om denne metoden, kan du lese mer her.

Fordeler med Wim Hof-metoden

Det sies å være en rekke fordeler knyttet til Wim Hof-metoden. Mange av Hof-tilhengerne sier metoden kan gi en deilig følese av velvære og økt energi. Metoden hevdes dessuten å gi bedre søvnkvalitet, styrke immunforsvaret, i tillegg til at den skal være fordelaktig for idrettsutøvere.

Dokumentaren nedenfor bidro sterkt til at Wim Hof og metoden hans ble kjent.